Tabel Cronologic
 

1838

26 februarie - Se naste la Cristinesti, judetul Hotin (Basarabia), în familia profesorului Al. Hasdeu, Tadeu, copilul care va deveni peste ani Bogdan Petriceicu Hasdeu.

1848

Moare Elisabeta Hasdeu, mama viitorului savant. În toamnă micutul Tadeu începe cursurile gimnaziale la scoala polonă din Vinita.

1850

11 ianuarie - Are loc debutul literar în ziarul "Odeskii Vestnik (Vestitorul Odesei)", cu o corespondentă datată "28 decembrie 1850", unde relatează desfăsurarea unui bal al tinerei nobilimi din Hotin, organizat de autorităti în cinstea zilei onomastice a tarului.

1850-1851

Hasdeu continuă cursurile gimnaziale în localitatea Rovno.

1851 - 1852

Sub pretextul mutării la gimnaziul din Chisinău, Al. Hasdeu îsi retrage fiul de la scoala din Rovno si îl tine un an la mosia de la Cristinesti. Initiat de către tatăl său în istorie si folcloristică, tânărul gimnazist are, acum, prilejul să aprofundeze studiile de istorie, să culeagă primele texte literare populare si să elaboreze cele dintâi lucrări dedicate folclorului.

1852

20 octombrie - Debutează poetul B.P.Hasdeu, în revista "Severnaia pcela (Albina Nordului)"  din Petersburg, cu poezia Constantin Stamati.

1852 - 1853

B.P. Hasdeu îsi continuă studiile gimnaziale din Chisinău.

1853

decembrie - Tânărul de 17 ani îsi abandonează studiile plănuind să se dedice carierei militare.

1854

21 mai - B.P. Hasdeu pleacă din Chisinău spre a se înrola ca iuncher în armata taristă. 

1855

5 octombrie - Se înscrie ca student audient la Facultatea de Drept a Universitătii din Harkov.

1857

primăvara - B.P. Hasdeu părăseste cursurile Universitătii din Harkov si trece pe teritoriul românesc liber, la Iasi, unde, initial, este angajat ca intendent al mosiilor printului C.D. Moruzi. Acum renuntă la numele de botez Tadeu - care, prin traditie i se dăduse în cinstea bunicului dinspre tată - în favoarea numelui de Bogdan.

1858

La 18 noiembrie apare, la Iasi, primul număr al revistei "România", pe care o scoate B.P. Hasdeu cu ajutorul tatălui său. Odată cu alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în ambele principate - la 24 Ianuarie 1858 -, revista îsi va înceta activitatea.

1859

În martie, apare la Iasi revista lunară "Foaea de storia română",  care, datorită manifestării acelorasi idei unioniste ale redactorului ei, este obligată să îsi înceteze aparitia după numai patru numere.

1860

15 ianuarie - Este titularizat ca profesor de istorie, geografie si statistică la Scoala Reală Centrală din Iasi
La 22 martie apare la Iasi, redactată de B.P. Hasdeu, "Foita de istorie si literatură". Aici este publicat studiul istorico-filologic "Perit-au dacii?", care rămâne neîncheiat, d in cauza scandalului stârnit de ideile sustinute.

1861

în vară - Din însărcinarea personală a domnitorului Alexandru Ioan Cuza, B.P. Hasdeu se deplasează ca delegat oficial al României la expozitia arheologică din Polonia (Cracovia). Acum este ales membru al Societătii Arheologice Iagelone din Crocovia. Este prima recunoastere internatională a meritelor sale.

1862

22 ianuarie - B.P. Hasdeu e încadrat, prin ordonantă domnească, ca profesor titular de istorie si statistică la Colegiul National din Iasi
în octombrie apare, la Iasi, sub redactia lui, primul număr al revistei "Din Moldova", care, începând cu numărul 10 (1863), se va numi "Lumina". Este momentul în care B.P . Hasdeu se ilustrează dintr-odată în mai
multe compartimente ale beletristicii: lirică (17 poezii), proză (nuvela "Duduca Mamuca"), dramaturgie (drama istorică "Răposatul Postelnic") si critică literară (semnează amplul eseu "Miscarea literelor în Esi").

1863

18 mai - B.P. Hasdeu este destituit, prin decret domnesc, "din postul de profesor public la Catedra de Istorie, cursul superior de la Gimnaziul din Iasi". Pretextul a fost "imoralitatea" nuvelei "Duduca Mamuca". 
La 3-4 iunie se desfăsoară, la Iasi, procesul de presă intentat scriitorului, prin intrigile dusmanilor săi (V.A. Urechia, Titu Maiorescu, Ion Pangrati s.a.), pentru "imoralitatea" prozei sa le. Pledându-si singur cauza, cu mijloacele esteticianului si ale criticului de literatură universală, B.P. Hasdeu obtine achitarea.   În noiembrie, scoate la Bucuresti primul număr al publicatiei umoristice "Aghiută".

1864

În februarie publică volumul "Luca Stroici, părintele filologiei latino-române", care începe colectia "Studii critice asupra istoriei României". 
În intervalul 2 iulie - 25 august publică în foileton, în ziarul "Buciumul", "Copilăriele lui Iancu Motoc", prima parte a romanului istoric, rămas neterminat, "Vieata unui boier".

1865

10 iunie - Are loc căsătoria religioasă cu Iulia Faliciu din Rosia Abrudului (Rosia Montană). Nas onorific este istoricul si filologul August Treboniu Laurian
În septembrie, apare, la Bucuresti, monografia "Ioan Vodă cel Cumplit", lucrare istorică, care se impune mai mult prin expresivitate.

1866

6 februarie - Începe să apară, sub directoratul lui B.P. Hasdeu, revista umoristică "Satyrul". Din motive usor de bănuit, după al 14-lea număr, revista încetează să mai apară.

1867

28 ianuarie  - Are loc premiera piesei istorice "Domnita Rosanda", interpretii făcând parte din trupa lui C. Demetriad
La începutul lui februarie, este reprezentată, pe scena "Teatrului cel Mare" din Bucuresti, drama istorică "Răzvan Vodă". De la editia a III-a (1869), piesa poartă titlul "Răzvan si Vidra" si subtitlul "poemă dramatică".

1868

10 ianuarie - Este validată de către Parlament alegerea lui B.P. Hasdeu ca deputat de Bolgrad
În vară, cu sotia, călătoreste în Serbia, Ungaria, Austria, Boemia, Bavaria si Francia, pentrucercetări speciale de arhivă privind secolele XV - XVI ale istoriei poporului român.

1869

16 aprilie - Scoate, la Bucuresti, gazeta "Traian", preponderent antidinastică si antiboierească. 
La 2 noiembrie, se naste, la Bucuresti, Iulia, unicul si adoratul său copil.

1870

2 martie - În locul jurnalului "Traian", suprimat de Guvern, istoricul publică foaia "Columna lui Traian". Caracterul ei politic va scădea, în curând, în favoarea celui cultural -stiintific.

1871

13 septembrie - În paginile "Columnei lui Traian", începe publicarea "Istoriei critice a românilor" lucrare fundamentală a istoriografiei nationale, concepută la dimensiuni gigantice (72-80 de volume).

1872

martie - Apare, la Bucuresti, prima fasciculă din "Istoria critică a românilor". 
La 9 septembrie, se stinge din viată la Hotin tatăl scriitorului, Al. Hasdeu.

1873

La casa de editură Socec, Bucuresti, vede lumina tiparului volumul Poezii de B.P. Hasdeu, reunind câteva dintre cele mai reprezentative poeme publicate printre periodicele timpului. 
În mai, apare volumul I al Istoriei critice a românului.

1874

14 octombrie - Recent numit profesor de filologie comparativă la Facultatea de Litere si Filosofie a Universitătii din Bucuresti, îsi tine lectia inaugurală, în prezenta unei numeroase asistente. 
La 11 iunie, Titu Maiorescu suspendă cursul.

1876

La 15 mai este numit director general al Arhivelor Statului, functie pe care o va detine un sfert de veac.

1877

La 13 septembrie - Cu 14 bile albe si una neagră, savantul e ales, de plenul Societătii Academice Române, membru actual la Sectiunea Filologică.

1878

Apare, la Bucuresti, tomul I din vasta lucrare filologico-comparistică Cuvente den bătrâni: Limba vorbită între 1550-1600 (Studiu paleografic-lingvistic). 
În septembrie, la invitatia lui Angelo de Gubernatis si M. Amari, istoricul participă la cel de al IV-lea Congres international al orietalistilor de la Florenta
La 2 octombrie, B.P. Hasdeu este numit printr-o adresă a Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice, profesor provizoriu la Catedra de Filologie Comparată a Universitătii bucurestene.

1879

2 ianuarie - Se prezintă, pe scena Teatrului National din Bucuresti, în premieră, comedia Trei crai de la Răsărit (initial numită Ortonerozia). Piesa este tipărită si în volum. 
La 12 octombrie, filologul este desemnat secretar general ad interim al Academiei Române, pe timpul lipsei din tară a lui Al. Odobescu.

1880

10 aprilie - I se decernează Premiul "I. Heliade Rădulescu" (de 500 lei aur) al Academiei Române pentru tomul II, Cărtile poporane ale românilor în sec. al XVI-lea. Studiu de filologie comparativă (1879) din vasta lucrare Cuvente...

1881

2 aprilie - Primeste pentru a doua oară Premiul "I. Heliade Rădulescu" pentru studiul Principie de lingvistică, vol III al Cuventelor…

1882

4 februarie - La propunerea lui Marcel Bréal si Abel Bergaigne, filologul român este ales membru al Societătii de Lingvistică din Paris
La 9 martie, Consiliul profesoral al Facultătii de Litere si Filosofie din Bucuresti îl desemnează în unanimitate decan pe o perioadă de 3 ani. 
În iulie-august îsi petrece, împreună cu familia, vacanta la Genova.

1884

10 ianuarie - În sedinta ordinară a Academiei Imperiale de Stiinte din Petersburg, B.P. Hasdeu este ales membru corespondent. 
La 2 aprilie, la propunerea lui Titu Maiorescu - împărtă în prealabil de conducerea Academiei si de rege, care subventiona lucrarea -, Hasdeu e însărcinat de plenul academic cu elaborarea marelui dictionar Etymologicum Magnum Romaniae. Entuziasmat el însusi de măretia operei la care se angaja, filologul prezenta peste două zile programa, din perspectiva căreia dictionarul urma să se încheie în 6 ani. În vederea unei documentări cât mai ample, el propunea alcătuirea unui chestionar lingvistic care să fie răspândit în toată tara.

1885

martie - Este ales vicepresedinte al Academiei Române. În absenta lui Ion Ghica, tine locul presedintelui. 
În iulie, apare prima fasciculă din Etymologicum Magnum Romaniae
octombrie - Iulia Hasdeu este înscrisă la Facultatea de Litere de la Sorbona, sectia filosofică, si îsi alege ca teză de doctorat: Filosofia populară a românilor: logica, psihologia, metafizica, etica si teodiceea.

1887

martie - Se încheie tipărirea primului tom (fasciculele 1-4) din Etymologicum Magnum Romaniae
La 28 martie, la alegerile academice, Hasdeu devine prim-vicepresedinte al Academiei Române.

1888

17 aprilie - Boala Iuliei (ftizia) înaintează necrutător. Savantul îsi vizitează fiica la Paris pentru a se convinge de gravitatea bolii. 
În iunie îsi însoteste familia la Agapia. 
La 17 septembrie, ora 14, se stinge din viată, la Bucuresti, în floarea tineretii (avea numai 19 ani) inteligenta si talentata Iulia Hasdeu.

1890

octombrie - Încearcă să-si reia cursul la facultate, dar nu are putere să îl continue. Solicită concediu pentru încă un an, lăsându-l suplinitor pe Lazăr Săineanu.

1891

septembrie - La reluarea efectivă a cursului la Universitate, profesorul predă etnopsihologie în loc de filologie comparată.

1892

martie - Apare fascicula a IV-a, cu care se încheie tipărirea volumului II din Etymologicum Magnum Romaniae.

1893

martie - Cu prilejul sesiunii generale a Academiei Române apare fascicula I din volumul III al Dictionarului etimologic
Începând cu luna octombrie, savantul abordează, în cadrul cursului de filologie comparată, problemele substratului dacic al limbii române, pe care le va dezbate timp de trei ani.

1897

începutul anului - Apare la Bucuresti volumul Sarcasm si ideal (subintitulat Ultimii nouă ani de literatură)

1898

tot la începutul anului - Apare la Bucuresti, tomul IV din Etymologicum Magnum Romaniae. În precuvântarea cărtii, autorul face publică abandonarea definitivă a dictionarului (continuarea acestuia fusese încredintată, nu demult, lui Al. Philippide).

1899

30 ianuarie - Se organizează la Bucuresti un banchet somptuos în cinstea lui B.P. Hasdeu. Iau parte la acesta 40 de figuri marcante ale vietii artistice, literare, stiintifice si politice românesti. 
decembrie - Ministerul Instructiunii Publice desfiintează Catedra de filologie comparată de la Universitatea diin Bucuresti, neadmitându-i lui Lazăr Săiteanu să continue opera începută de profesorul său.

1902

19 iunie / 2 iulie - Se stinge din viată la Câmpina, cea dintâi Iulie, sotia lui B.P. Hasdeu
10 ianuarie - Adunarea plenară a Societătii Arhitectilor Români îl alege pe B.P. Hasdeu membru onorar (de onoare).

1904

Savantul prefatează - printr-o scrisoare - volumul discipolului său N.I. Apostolescu, Studii. Literatură. Estetică. Filologie.

1907

25 august, orele 11,45 - După grele suferinte (era mai bine de un an si jumătate bolnav cu nervii), B.P. Hasdeu îsi dă obstescul sfârsit. Este  
înmormântat în după-amiaza zilei de 27 august la Cimitirul Bellu în cavoul unde se odihneau "cele două Iulii", fiica si sotia savantului.