Resursele Subsolului
 


 
   Judetul Buzau nu dispune de mari zacaminte de combustibili minerali, numarul acestora fiind limitat.

Dintre resursele subsolului, petrolul constituie in prezent principala bogatie a judetului.Alaturi de petrol, in SE judetului sunt cantonate insemnate zacaminte de gaze naturale.

Carbunele existent este de slaba putere calorica, in cantitati mici, ceea ce il face inexploatabil.Se intalneste pe o suprafata de cca 125ha in regiunea Ojasca. Prezenta in subcarpati(Istrita, Magura) a calcarelor a parmis de mult timp luarea lor in exploatare.Exista numeroase cariere, multe de interes local.Cele mai mari sunt Ciuta, Viperesti.Calcarele sunt folosite atat pentru amenajarea cailor rutiere judetene si comunale, cat mai ales pentru obtinerea varului.

In zona localitatii Patarlagele se extrag nisipuri cuartuase (Crivineni) si diatomita (Dealul Burdusoaia).

La NE de Buzau (Simileasca) ,la Berca-Satuc si in SV orasului Ramnicu Sarat se exploateaza argila.In albia Buzaului, a Ramnicului si a altor rauri se gasesc rezerve importante de pietrisuri si nisipuri.Pentru constructii de locuinte, sau pentru amenajarea terasamentului cailor ferate forestiere din zona montana sunt folosite placile de gresie de Tarcau sau de Kliwa.Zacaminte de sare se gasesc la Manzalesti, Bisoca, Bratilesti, Goidesti.

Alaturi de acestea, in subsolul judetului sunt semnalate gipsuri si chihlimbare.Chihlimbarul a fost semnalat in perimetrul Mlajet-Sibiciu-Colti-Bozioru-Plostina-Terca. Cele mai mari exemplare au fost gasite in albia Sibiciului, in apropiere de Colti.

Ape minerale sulfuroase, feruginoase, clorosodice, uneori bogate in iod se afla la Siriu, Monteoru, Nehoiu, Fisici, Balta Alba, Strajeni, Nifon, Lopatari. Izvoarele de la Siriu-Bai, cu o temperatura medie de 30 de grade si un debit de aproape 4000 l/h ofera posibilitati de tratament in boli reumatismale.Namolul de la Balta Alba, cu un procent redus de substante organice, cu o concentratie in saruri de 12471.9mg/kg(predomina ionii de Cl, Na ,Mg).Este de asemenea cunoscut pentru valoarea sa terapeutica.