Clima
 


 
       Ca si intrega tara,judetul Buzau se incadreaza in climatul temperat continental. Treptele de relief,ca si pozitia sa la curbura Carpatilor introduc o serie de nuante locale,ce conduc la trei tipuri principale de climat:de munte,de deal si de campie.
Climatul de munte se caracterizeaza prin temperaturi medii anuale de 4-6 grade C(temperaturile medii cele mai ridicate sunt in luna iulie,iar cele mai scazute in ianuarie si februarie),prin precipitatii ce cresc cu altitudinea.Versantii nordici si nord-estici sunt expusi activitatii frontale maselor de aer din vest,fiind frecvent acoperiti de nori ,iar cei orientati spre est au ,in general ,un cer mai senin. Suma precipitatiilor depaseste evapotranspiratia potentiala ,fapt care asigura scurgerea de suprafata si cea subterana.

Climatul de deal prezinta temperaturi medii anuale de 8-10 gradeC;in luna iulie temperatura medie oscileaza intre 19 si 20 gradeC. Precipitatiile medii anuale sint de 600-700 mm/an. Prezenta numeroaselor depresiunilor si bazinete creeaza conditii favorabile inversiunilor de temperatura ,mai accentuate in sezonul rece al anului. Circulatia generala atmosferica ,dar mai ales configuratia geomorfologica a zonei de curbura impun dezvoltarea vinturilor foehnale.

Climatul de cimpie se caracterizeaza printr-o repartitie relativ uniforma ,in suprafata , a elementelor climatice. Temperaturile medii anuale si cele ale anotimpurilor de primavara , vara si toamna sint mai mari decit in regiunea de dealuri si de munte. Precipitatiile inregistreaza valori sub 400 mm/an. Fenomenele de iarna au o durata redusa ,iar stratul de zapada este instabil si discontinuu. Trecerile de la iarna la vara sint bruste ,desprimavararea fiind timpurie. Continentalismul este mai accentuat si se manifesta printr-o frecventa mare a zilelor tropicale si a ploilor torentiale din timpul verii ,iar iarna prin prezenta viscolelor create de Crivat.

Caracteristicile fiecarui tip de climat ,pentru intregul teritoriu al judetului ,reies mai pregnant din analiza fiecarui element climatic.

Repartitia si regimul temperaturii aerului poarta amprenta influentei pozitiei geografice si a reliefului.Se remarca o crestere constanta a valorilor temperaturilor medii anuale pe directia nord-sud,de la regiunile inalte(Lacauti 1,6 grade C,Nehoiu 9,5 grade C),catre cele cu altitudini mai scazute(Patarlagele 9,7 grade C,Parscov 10,2 grade C,Buzau 10,8 grade C). In regiunea montana si de deal se pot sesiza si diferentieri climatice intre zonele joase depresionare si culmile inalte. Mersul izotermelor evidentiaza intrinduri de la sud catre nord in cadrul depresiunilor mari si a culoarelor de vale si curbari inverse pe culmi. Cauza este legata de deschiderea larga catre sud a principalelor artere hidrografice (Buzau,Balaneasa, Slanic) ,care usureaza patrunderea maselor de aer mai cald din campie. Totusi ,temperaturile medii anuale mai ridicate sint specifice numai depresiunilor si bazinetelor subcarpatice amplasate pe vai largi ,cum ar fi Patarlagele (9,7 gradeC) ,Parscov(10,2 gradeC) ,Cozieni(9 gradeC) ,Gura Dimieni(9,7 gradeC). Depresiunile si bazinetele dezvoltate in zona montana si pe reteaua hidrografica secundara din subcarpati(Gavanu ,Pinu ,Trestioara) inregistreaza temperaturi medii anuale mai scazute fata de zonele interfluviale ,ca urmare a inversiunilor de temperatura deosebit de frecvente. Regiunile de campie si de deal inregistreaza timp de zece luni pe an valori de peste o gradeC ,in timp ce in zona montana numai opt luni depasesc aceasta valoare.

Umiditatea relativa are importanta in reglarea proceselor evapotranspiratiei si in formarea norilor si a cetii. Datele medii arata ca valoarea cea mai mare a umezelii relative se inregistreaza in luna ianuarie, datorita conditiilor specifice (munte 84%, deal 80%, campie 84%). Cea mai scazuta umezeala apare in iulie (munte 72-80%, deal 64%, campie 56%), ca urmare a cresterii temperaturilor aerului. In sezoanelede tranzitie, umezeala relativa inregistreaza valori intermediare (munte 20-30%, deal 15-20%, campie 10-20%).

Nebulozitatea cea mai crescuta, in judetul Buzau, se iregistreaza in lunile de iarna primavara, cand gradul de acoperire este de 6-7. Sezonul de vara si inceputul toamnei se caracterizeaza printr-un timp senin(3,5-5,5), accentuat in zona subcarpatica, ca urmare a efectelor fohnale. Numarul de zile cu cer acoperit creste din zona de munte catre cea de campie.

Regimul precipitatiilor, sub aspectul cantitatilor anuale, variaza intre 800 si 1200 mm in zona montana, 600-800 mm in cea de dealuri si 400-500 mm in campie. Semestrul cel mai ploios este aprilie-septembrie; in cadrul sau, luna iunie inregistreaza maximul de precipitatii (Nehoiu 86,8 mm; Lopatari 100,4 mm; Cislau 71,9 mm; Gara Vaii 73,8 mm; Niscov 80,9 mm; Buzau 82 mm). In semestrul rece (octombrie martie), cantitatea de precipitatii cazuta este mai redusa, deoarece circulatia generale atmosferica este sub regim anticiclonal, iar procesele de convctie termca mult diminuate. Minimul de precipitatii apare in luna ianuarie cand, in medie, la munte cad peste 35,3 mm, in zona dealurilor intre 27,9 si 29,4 mm, iar la campie 27,9 mm. Cu toate acestea, in cadrul semestrului rece, in special in zona dealurilor subcarpatice, luna octombrie se remarca printr-o cantitate medie mai ridicata a precipitatiilor (47,0 mm).

Spatial, regimul precipitatiilor prezinta o serie de particularitati legate de circulatia generala a maselor de aer si de cadrul natural. Astfel, precipitatiile anuale si lunare sacad de la nord la sud, ca urmare a descarcarii maselor de aer umed oceanic pe directia amintita si totodata a scaderii altitudinilor reliefului; culmile orientate transversal fata de directia principala a maselor de aer, cum ar fi dealul Ciolanu, sau cele care au in nordul lor o zona depresionara (culmile Posobesti, Hotilor, Botanu), primesc o cantitate mai mare de precipitatii, din cauza advectiei termice (precipitatii orografice); "golful" Buzaului inregistreaza o cantitate de precipitatii mai ridicata (Gura Niscovului 616,2 mm; Buzau 510,3 mm), ca urmare a incarcariimosferei cu particule solide provenite din zona industriala sau cu praf loessoidal.

Prima zi cu zapada apare inainte de luna noiembrie, in zona montana; in subcarpati aceasta iregistreaza in jurul datei de 20 noiembrie, iar la campie cu 10-20 de zile mai tarziu. Aparitia primului strat de zapada este legata de regimul circulatiei generale a maselor de aer si de altitudinae absoluta ca factor local.

Burnita este, in cele mai multe cazuri, un fenomen specific pantelor vestice si nord-vestice. Dureaza mai multe ore in sir fara a insuma o cantitate mare de apa. Bruma este frecventa in noptile de toamna si primavara. Cele mai multe zile cu bruma apar in zona de deal si de campie in lunile noiembrie si decembrie (Patarlagele 5,5 si, respectiv, 6,5; Buzau 3,0 si, respectiv, 4,2). Poleiul si chiciura inregistreaza un numar mediu de 0,1 zile in decembrie si 0,2 zile in ianuarie.

Regimul eolian, in general sta sub directa influenta a maselor de aer vestice. Pe timp de iarna, in zona de campie si la poala subcarpatilor, apar invazii de aer rece, provenite din aria anticiclonului siberian, cunoscute, la noi, sub denumirea de Crivat. Ca o caracteristica locala este prezenta fohnului, care intalneste conditii favorabile de manifestare in zona de dealuri, deoarece configuratia Muntilor Buzaului permite revarsari de aer din Transilvania, peste culmile lor, catre zona subcarpatica. Prezenta acestui fenomen, asociat cu alte conditii climatice generale, se reflecta in existenta unor specii vegetale termofile si xerofile, cu regim termic specifc. Conditii optime de formare a fohnului intalnim in zona dealurilor Istrita, Ciolanu, Botanu, Hotilor etc., evidentiati si prin cultura vitei de vie.


 


 
Piese Dezmembrari Acura
Piese Dezmembrari Acura
Spanish Fly Pareri
Ce parere au clientii nostri despre Spanish Fly
Vimax Volume
Vimax Volume va va ajuta la cresterea volumului de sperma si orgasmele dumneavoastra vor fi mai intense si mai de durata!
Matrimoniale3x.ro
Intra sa vezi escorte vrancea din Romania. Agata ceva sexy chiar azi!